Millaisia kursseja liikunnalla käydään ja mitä kursseilla tehdään? Miten opinnot etenevät eri vuosina? Kuinka paljon on läsnäolopakollisia opintoja? Kuinka täysiä päivät ovat? Tästä alkaa katselmus liikunnan arkeen liikuntapedagogiikan opiskelijan näkökulmasta.
Kahtena ensimmäisena opiskeluvuonna on paljon käytännönharjoituksia, joissa kehitetään omia taitoja eri lajeissa ja tutustutaan liikunnanopettamisen perusteisiin. Lisäksi suoritetaan kaikille yhteisiä kieliopintoja sekä tutkimuksen tekemiseen (kandi ja gradu) valmistavia opintoja. Toisin sanoen ensimäisinä vuosina hiihdetään, palloillaan, uidaan, luistellaan, voimistellaan, tanssitaan, lasketellaan, suunnistetaan... Lisäksi muun muassa harjoitellaan kirjoittamaan tieteellistä tekstiä, keskustellaan vuorovaikutustaidoista opettamisessa ja opetellaan kertomaan omista opinnoista niin englannin kuin ruotsin kielelläkin.
Suurin osa opinnoista suoritettan n. 10 henkilön pienryhmissä. Oman pienryhmän oppii tuntemaan erittäin hyvin, sillä pienryhmätunneilla on aina sama 10 hengen porukka ja pienryhmäopetuksissa on läsnäolopakko. Luennoilla näkee sitten kaikkia oman vuosikurssin opiskelijoita, paitsi niitä, jotka ovat tiedostaneet sen, että luennoilla ei ole läsnäolopakkoa.
Seuraavassa ote eräästä ensimmäisen opiskeluvuoden viikosta:
Värien selitykset:
Sininen: Liikuntademo = pienryhmätunti, jossa harjoitellaan eri lajien sisältöjä ja niiden opettamista
Vihreä: Ei liikunnallinen pienryhmätunti
Vaalean punainen: Isossa salissa pidettävä luento
Lukioon verrattuna kuvassa olevan viikon lukujärjestys näyttää tyhjältä. Joukkoon mahtuu "hyppytunteja", eikä opintoja ole läheskään joka päivä klo 8-16. Todellisuudessa kalenteri on kuitenkin erittäin täysi. Päivisin on harvoin aikaa tehdä opintoihin kuuluvia kirjallisia töitä, kuten oppimispäiväkirjoja tai raportteja, mikä tarkoittaa sitä, että niitä joutuu tekemään iltaisin ja viikonloppuisin. Myös tentteihin luku pitää sijoittaa läsnäolopakollisten tuntien ulkopuolelle. Hyvänä puolena on se, että päivisin ei ainakaan ole tylsää ja pääsee liikkumaan opiskelukavereiden kanssa. Opintojen edetessä lukujärjestys tyhjenee ja sieltä löytyy enemmän aikaa itsenäiseen työskentelyyn.
Se, mistä olen itse pitänyt yliopisto-opinnoissa on se, että mikään viikko ei olen opintojen suhteen samanlainen. Seuraavalla kerralla katsotaan, miltä näyttää eräs kolmannen opiskeluvuoden viikko.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti